Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Tarta to jedno z najlepszych słodkości. Kremowy budyń połączony z kruchym, słodkim ciastem rozpieszcza nasze podniebienia. Pod spodem prezentujemy przepis na tarte, która zachwyci Waszych domowników ciekawym smakiem.

Składniki - na formę ok. 24 cm:

  • 2,5 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jaglanej

Kaszę podprażyć chwilę na suchej patelni. Następnie zalać mlekiem, dzięki temu jest bardziej kremowa.
Mleko zalać na ok. 3 cm powyżej powierzchni. Dolewać mleka w miarę jak kasza je wchłania, gotować ok. 20 minut.
Następnie ostudzić.

Spód:

  • połowa ugotowanej kaszy
  • 3 łyżki mąki jaglanej (najlepiej kukurydzianej)
  • jajko
  • 4 łyżki syropu z ksylitolu
  • dwie czubate łyżki kakao
  • garść daktyli

Składniki zagnieść wraz z drobno posiekanymi daktylami. Formę do tarty natłuścić masłem kokosowym i wysypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wypełnić/wykleić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut.

Krem budyniowy:

  • połowa ugotowanej kaszy
  • pół szklanki ksylitolu
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego
  • 200 g orzechów pekan
  • dwie łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Do kaszy dodać podgrzane mleko z ksylitolem i zblendować całość na gładki krem. Czekoladę rozpuścić w rondelku (nad parująca wodą). Następnie dodać olej kokosowy, mieszać aż do powstania jednolitej masy, wlać do zmiksowanej kaszy. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i prażyć aż będą mocno gorące. Nie można ich przypalić! Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zawinąć i mocno pocierać, tak aby odeszły skórki. Następnie ponownie wrzucić na patelnię, zalać dwiema łyżeczkami miodu i wymieszać. Mieszać do połączenia miodu z orzechami. Połowę wymieszać orzechów dodać do masy, resztę zostawić do dekoracji wierzchu. Masę przełożyć na upieczony spód i posypać reszta orzechów. Całość wstawić do lodówki by stężała.

Smacznego!

 

Witryna stworzona na platformie