Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Niepozorna, niezbyt smaczna i zielona - na pierwszy rzut oka trudno zachwycić się chlorellą. Dlaczego zatem ta mikroalga stała się ostatnio tak popularnym elementem zdrowej diety? Chodzi przede wszystkim o jej wszechstronne i dobroczynne właściwości. Docenić powinni ją m.in. sportowcy, osoby borykające się z anemią oraz pacjenci na diecie i szukający skutecznego sposobu na podniesienie ogólnej odporności organizmu.

Chlorella - zielony superfood

Naukowcy już dawno zauważyli podobieństwo w budowie i strukturze chlorofilu, który odpowiada za zielony kolor roślin i hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Dzięki temu rośliny bogate w chlorofil wspierają proces wiązania tlenu we krwi, wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają procesy regeneracji komórek. Jednym z najbogatszych źródeł chlorofilu jest właśnie chlorella.

Niewielki glon dostarcza także cennych białek (niemal dwa razy więcej niż soja), beta karotenu, potasu, fosforu, biotyny, magnezu i witaminę B12. Z tego powodu chlorella zaliczana jest do grupy superfood, czyli żywności wyjątkowo bogatej w składniki odżywcze, szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka.

Oczyszczające właściwości chlorelli, czyli metale ciężkie nie mają szans

Chlorella to silny oręż w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Ułatwia usuwanie metali ciężkich i pestycydów, które trafią do organizmu z zanieczyszczonego środowiska i żywności (przede wszystkim ryb i roślin). Alga oczyszcza wątrobę i nerki m.in. z kadmu, ołowiu i rtęci, zapobiegając wchłaniani ciężkich związków.

Suplementacja zielonymi glonami działa wzmacniająco i ochronnie także na pacjentów w trakcie radioterapii i chemioterapii. To leczenie działa wyniszczająco na komórki nowotworowe, ale jest również bardzo obciążające dla organizmu chorego. Tymczasem chlorella wspiera usuwanie radioaktywnych cząstek z organizmu i działa również pobudzająco na układ odpornościowy pacjenta.

Wysokiej jakości chlorella dostępna jest w sklepie w formie tabletek TUTAJ

Więcej zieleni, mniej stresów, lepsza wydajność

Problemem współczesnej cywilizacji są nie tylko ciężkie pierwiastki w glebie, pożywieniu czy w powietrzu. Szybkie tempo życia, stres i nieregularne posiłki oraz zbyt mało snu powodują, że organizm jest narażony na działanie wolnych rodników, szybsze utlenianie się komórek i przyspieszony proces starzenia. Włączenie do diety chlorelli spowalnia niekorzystne procesy, neutralizuje wolne rodniki, za to przyspiesza regenerację tkanek i wzrost komórek. Dzięki temu glony wykazują również korzystny wpływ na stan skóry, a także na proces gojenia się ran.

Chlorellę cenią również sportowcy, szczególnie za stymulowanie procesu produkcji czerwonych krwinek. Zielona alga wspiera w ten sposób dotlenienie mięśni i przyspiesza metabolizm. To przekłada się na wzrost wydajności organizmu. Dzięki wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka ułatwia redukcję tkanki tłuszczonej i budowę masy mięśniowej. Stanowi też cenne urozmaicenie diety wegańskiej i wegetariańskiej. Wysoka zawartość składników odżywczych, a szczególnie witaminy z grupy B dodatkowo wspiera walkę z anemią i niedokrwistością.

 

Multiwitaminowy koktail z chlorellą - przepis

Sproszkowana chlorella to doskonały składnik multiwitaminowych koktajli czy smoothis. Mamy dla Was przepis na prawdziwą, zieloną bombę witaminową.

Co będzie potrzebne?

  • 2 dojrzałe owoce kiwi
  • 2 dojrzałe banany
  • niewielki kawałek świeżego imbiru (ok. 1-1,5 cm)
  • pół soczystej pomarańczy
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chlorelli
  • 1 szklanka wody

Owoce należy obrać i pokroić na kawałki, pietruszkę lub kolendrę - posiekać. Składniki wymieszać w blenderze. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Witryna stworzona na platformie