Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Chlorofil dostarcza energii ze słońca w stężonej postaci. Podnosi poziom energii i wzmacnia stan ogólnego samopoczucia. Pomaga także w otyłości, cukrzycy, zapaleniu żołądka, hemoroidach, astmie i zaburzeniach skórnych, takich jak infekcje, egzema czy wysypka. Natomiast dzięki dużej zawartości magnezu pomaga w utrzymaniu przepływu krwi w organizmie i utrzymuje normalny poziom ciśnienia krwi.

Chlorofil to chelator, czyli substancja, która oddaje i zabiera. Chlorofil zawsze oddaje niezbędny do życia tlen, którego tak nie znoszą patogenne bakterie czy grzyby. Niektóre patogeny nie są w stanie rozwijać się, a nawet zostają zniszczone w tak niesprzyjających warunkach jak zasadowe i dotlenione środowisko wewnętrzne organizmu. Z tego powodu poprzez chlorofil ciało zostaje nie tylko odkażone, ale i wspierane na wielu poziomach.

Jak działa chlorofil?

Chlorofil to zielony barwnik obecny w roślinach, który pochłania dwutlenek węgla i absorbuje światło a następnie zamienia je w energię chemiczną. W tym procesie, nazywanym fotosyntezą, w wyniku rozbicia cząsteczek wody i łączenia atomów wodoru i tlenu z węglem i tlenem z dwutlenku węgla powstają węglowodany. Węglowodany to cukry roślinne i skrobie; niektóre z nich gromadzą się w korzeniach lub owocach roślin wraz z witaminami, minerałami, enzymami, niewielkimi ilościami tłuszczu i białka oraz dużą ilością wody. Chlorofil bierze pośredni udział w tym całym procesie i tak samo powtarza to przedostając się do ludzkiego organizmu.

Chlorofil – zielona krew

Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin, a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Główna różnica polega na tym, że w centrum tej ostatniej znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu – atom magnezu. Zdumiewające jest to, że większość zielonych warzyw zawiera l -2 mg żelaza w 100 gramach masy, niezależnie od magnezu obecnego w cząsteczkach chlorofilu. Podobnie jak hemoglobina, chlorofil posiada zdolność łączenia się z tlenem. Gdziekolwiek znajdzie się w organizmie, jako idealny chelator, zawsze niejako „ciągnie” ze sobą tlen. Patogenne bakterie czy grzyby bardzo nie lubią tlenu jednak do życia potrzebne jest im żelazo, które niestety znajduje się w hemoglobinie. Można powiedzieć więc, że chlorofil więc ma nad hemoglobiną przewagę, gdyż w miejscu żelaza znajduje się w nim magnez i dzięki temu posiada silne właściwości odkażające i przeciwzapalne.

Chlorofil wspiera mikroflorę jelitową

Z uwagi na to, że transportuje on znaczne ilości tlenu odgrywa zasadniczą rolę we wspieraniu dobrych bakterii jelitowych- szczególnie aerobowych. Im bowiem więcej chlorofilu w ciele, tym lepsza kondycja flory jelitowej, ponieważ z jednej strony te dobre bakterie rozwijają się w obecności tlenu i zasadowym środowisku (produkują wówczas witaminę K, witaminy z grupy B oraz enzymy), natomiast szkodliwe – beztlenowce, które niszczą dobre bakterie, rozwijają się głównie tam, gdzie brakuje czystego tlenu. Abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem, w naszych jelitach powinno znajdować się od 80 do 85 proc. „dobrych” bakterii, które produkują wiele niezbędnych składników odżywczych w naszym ciele, w tym witaminę K, witaminy z grupy B, liczne pożyteczne enzymy i inne istotne substancje. Gdy więc w organizmie nie ma wystarczającej ilości tlenu w komórkach, kontrolę przejmują „złe” bakterie, które zaczynają się rozmnażać, co prowadzi do licznych infekcji i chorób nie tylko brzucha, ale także bólów, gazów i niestrawności.

Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Jak pokazują badania, chlorofil posiada właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. W jednym z przeprowadzonych badań u pacjentów z chronicznym zapaleniem trzustki zaobserwowano poprawę już po 1-2 tygodni stosowania chlorofilu w formie płynnej (5-20mg dziennie). Ponadto odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową), dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała oraz niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu

Chlorofil chroni przed rakotwórczymi substancjami

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Oregon wykazały, że zarówno chlorofil jak i chlorofilina potrafią sprawić, że rakotwórcza substancja aflatoksyna (wytwarzana przez pleśnie i obecna w poddanych działaniu wilgoci produktach żywnościowych takich jak zboża, mleko, orzeszki ziemne, figi, przyprawy, migdały) nie przenika do komórek, co może zapobiegać wystąpieniu choroby nowotworowej. Kilka badań przeprowadzonych zarówno na zwierzętach jak i ludziach wykazało, że chlorofil zmniejsza ryzyko wystąpienia różnego rodzaju nowotworów, do których zaliczamy np. raka wątroby, czy raka okrężnicy. Uniemożliwia on bowiem przemiany szkodliwych związków w ich aktywną formę.

Chlorofil umożliwia usuwanie toksyn z wątroby

Chlorofil przyczynia się do zwiększania stężenia tzw. enzymów II fazy biotransformacji, które pomagają w usuwaniu z organizmu potencjalnie szkodliwych substancji, w tym także substancji o właściwościach rakotwórczych. Chlorofil także neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane toksyny.

Odchudzanie a właściwości chlorofilu

Chlorofil przyczynia się do zwiększania stężenia tzw. enzymów II fazy biotransformacji, które pomagają w usuwaniu z organizmu potencjalnie szkodliwych substancji, w tym także substancji o właściwościach rakotwórczych. Chlorofil także neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane toksyny.

Chlorofil chroni przed rakiem jelita grubego

Jak sugerują badania aktywność komórek nowotworowych ludzkiego raka okrężnicy może zostać zahamowana w odpowiedzi na chlorofilinę. Jak pokazało bowiem badanie przeprowadzone w 2005 roku przez holenderskich naukowców zielone warzywa, bogate w chlorofil są w stanie zahamować niekorzystny wpływ hemu (występującego w czerwonym mięsie) na komórki okrężnicy. Badanie wykazało, że hem znacznie silniej oddziaływał na okrężnicę szczurów karmionych tylko i wyłącznie hemem. Pozwoliło to wyciągnąć wniosek, iż zielone warzywa zmniejszają ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

Inne prozdrowotne właściwości chlorofilu

Substancja ta to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów, oraz związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

  • zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii
  • zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
  • zwiększa zasadowość organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu, neutralizuje szkodliwe działanie białka
  • neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę doskonałego płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi
  • łagodzi bolesne hemoroidy
  • pomaga pokonać nieżyty, przeciwdziała takim stanom zapalnym: jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, leczy wszelkie stany zapalne skóry, stawów, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi, hamuje stany zapalne
  • poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
  • stymuluje system immunologiczny organizmu
  • poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia

Mgr inż. Barbara Fołda – technolog żywienia z 35 letnim stażem

Bibliografia:

https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038065

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6153629

http://medycznyolej.org/zielona-potega-chlorofilu-jakie-ma-wlasciwosci/

http://carcin.oxfordjournals.org/content/26/2/387.long

http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7788866

http://www.pnas.org/content/98/25/14601.long

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019566631300161X

https://www.researchgate.net/publication/26312769_Thylakoids_Suppress_Appetite_by_Increasing_Cholecystokinin...

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1638381,1,who-ostrzega-czerwone-mieso-powoduje-raka-a-soja-nie.read

Witryna stworzona na platformie