Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Dlaczego warto wykorzystać ją w naszej kuchni? I w przypadku jakich potraw, czarnuszka doskonale sprawdzi się w roli oryginalnej przyprawy? Czarnuszka siewna to wyjątkowa przyprawa, która podbija serca smakoszy na całym świecie nie tylko za sprawą swojego wyjątkowego smaku, ale także wiele właściwości zdrowotnych. Poniższa roślina szeroko stosowana jest w ziołolecznictwie, przyczyniając się między innymi do wspomagania czynności układu moczowego oraz zmniejszania objawów stanu zapalnego w obrębie skóry. Zastosowanie czarnuszki w codziennym menu

Czarnuszką można zastąpić w kuchni pieprz. To najczęstszy sposób dodawania tej drogocennej rośliny do potraw. Głównie przez to, że zmielone nasiona przypominają w smaku ostre korzenne przyprawy. Ponadto pięknie pachnie i dodaje potrawom niezwykłego aromatu muszkatałowo-korzennego. W jakich daniach najlepiej uwydatnia swój zapach i smak?

Przyprawa z czarnuszki nadaje się najlepiej jako marynata do mięs – głównie delikatnych jak drób czy jagnięcina. Bardzo dobrze komponuje się z sałatkami, pieczywem, twarogiem, zupami czy kaszami – tu wielkie pole popisu dla potraw w stylu fit i zdrowej żywności. Warto przed dodaniem nasion czarnuszki uprażyć ją na ogniu, aromat będzie jeszcze bardziej intensywny. Poza tym zamiast oliwy można użyć do sałatek przecież oleju z nasion.

ROLADKI FRANCUSKIE Z ŁOSOSIEM

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 100-150 gramów wędzonego łososia;
  • 40 gramów nasion czarnuszki;
  • Jednego opakowania ciasta francuskiego;
  • Jednego jajka; oraz
  • Soli i pieprzu do smaku.

Aby przyrządzić delikatny sos jogurtowo-koperkowy, przygotuj:

 

  • Jedną szklankę jogurtu naturalnego;
  • Pęczek świeżego kopru;
  • Łyżkę soku z cytryny;
  • Dużą łyżkęmiodu; oraz
  • Sól i pieprz do smaku.

Zastosowanie czarnuszki w codziennym menu

 

Czarnuszka - olej z czarnuszki

 

Nasiona czarnuszki możemy spożywać bezpośrednio, dodając je do sałatek, wypieków i wszelkich innych dań. Można też spożywać olej z czarnuszki. Może on być podawany dzieciom, które ukończyły pierwszy rok życia. Najlepiej wymieszać olej z czarnuszki z miodem lub sokiem owocowym. Można spożywać go na czczo, przyjmować z posiłkiem, albo stosować przed zaśnięciem.

Zalecana dzienna dawka dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia wynosi ¼ łyżeczki dziennia. Dla dzieci w wieku od 2 do 4 lat - ½ łyżeczki dziennie. Dla dzieci powyżej 5 lat - 1 łyżeczka dziennie. Dorośli mogą spożywać 1 łyżkę oleju z czarnuszki dziennie.

 

 

Nasiona czarnuszki i herbata

Poleca się często przygotować herbatę zalewając wrzątkiem szczyptę nasion czarnuszki lub dodając kilka kropli olejku z czarnuszki. Odstawiać do zaparzenia na 5-10 minut. Do naparu można dodać również kilka ziaren ulubionej kawy lub liście herbaty.

Witryna stworzona na platformie