Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Produktów: 0 0,00 zł

Koszyk jest pusty

Ilość:

Suma: 0,00

Drodzy Klienci!

W związku z aktualną sytuacją w kraju zamówienia mogą być realizowane z opóźnieniem. Zapewniamy, że wszyscy swoje zamówienia otrzymają chociaż te kilka dodatkowych dni trzeba będzie odczekać (aktualnie ok. 4-7 dni mamy opóźnienia), nikt jednak nie był w stanie przewidzieć obecnej sytuacji.
Dokładamy wszelkich starań (m.in. poszerzenie zespołu, tryb nadgodzin czy weekendy) aby niedogodność związana z oczekiwaniem była jak najkrótsza. 
Liczymy na Państwa wyrozumiałość w tej jakże niecodziennej sytuacji jaka opanowała nie tylko nasz kraj.
Z góry przepraszamy za ów czas oczekiwania.
Gdyby zamówienie nie zostało zrealizowane do 7 dni roboczych, prosimy o wiadomość na adres: [email protected]

Z imbirem wszystko smakuje i pachnie lepiej. Szczególnie zimą doceniamy jego właściwości i walory smakowe. To właśnie w tym okresie częściej dodajemy go do herbaty z miodem, słodkich wypieków i dań obiadowych. Jednak, czemu tak niechętnie sięgamy po niego latem? Jaki imbir warto wybrać i dlaczego używać go przez cały rok? O tym i nie tylko przeczytasz w nowym artykule.

Imbir — co warto o nim wiedzieć?

Imbir od wieków był wykorzystywany w kuchni azjatyckiej jako przyprawa. Przyprawa, która nadawała daniom i deserom nowego, bardziej wyrazistego smaku. Jednak nie tylko walory smakowe imbiru sprawiły, że zaczął być coraz bardziej popularny również w Europie. Za sprawą jego właściwości i szerokiego zastosowania w dziedzinie gastronomii, kosmetologii i medycynie, stał się jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. W czasie przeziębienia działa przeciwzapalnie i pomaga odbudować odporność. Dodawany do ciepłych kąpieli, działa kojąco na ból stawów. Co więcej, kremy na bazie imbiru spowalniają proces starzenia się skóry. Ponadto jego intensywny, przyjemny aromat wykorzystywany jest w procesie tworzenia perfum. Jednak, mimo szerokiego zastosowania imbiru, często sięgamy po niego tylko zimą, rezygnując z jego dobroczynnych właściwości przez resztę miesięcy.

Dlaczego najczęściej sięgamy po imbir zimą?

Długie wieczory z kubkiem rozgrzewającej herbaty, tęsknota za minionym latem, przeziębienia i czas przygotowań do świąt — z tym najczęściej kojarzy nam się zima. Dlatego właśnie w tym okresie sięgamy po imbir, który swoim intensywnym smakiem i zapachem przypomina ciepłe kraje. Co więcej, reklamy promujące święta Bożego Narodzenia są pełne uśmiechu, prezentów i aromatycznych przypraw niezbędnych do przygotowania świątecznych dań i wypieków. Nic dziwnego, że wiele osób najchętniej sięga po imbir właśnie zimą, kiedy przeziębienia zdarzają się częściej, a w mediach społecznościowych coraz głośniej robi się o świętach. Imbir rozgrzewa, urozmaica dania, poprawia nastrój, dlatego tak często gości w zimowym menu. Dlatego latem, kiedy temperatury są większe, niechętnie używamy go w kuchni. Jednak nie każdy wie, że używając imbiru mielonego, kandyzowanego lub świeżego przez cały rok, można przygotować pyszne dania i zyskać wiele dobroczynnych właściwości.

Mielony, kandyzowany czy świeży — jaki imbir najlepiej wybrać?

Decydując się na używanie imbiru w kuchni przez cały rok, stajemy przed wyborem, jaki imbir będzie najlepszy. Sklepy stacjonarne i internetowe oferują imbir pod różnymi postaciami — świeżej, kandyzowanej i mielonej. Oczywiście imbir w korzeniu jest najbardziej aromatyczny, jednak w okresie jesienno-zimowym jego cena często jest wysoka, przez co wiele osób rezygnuje z jego zakupu. Dlatego szczególnie jesienią i zimą warto sięgać po imbir mielony lub kandyzowany, który świetnie zastępuje ten świeży i jest tańszy. Mimo obaw wielu osób imbir kandyzowany w kostkach nie traci swoich wartości odżywczych. Świetnie komponuje się ze świątecznymi wypiekami, ulubionymi deserami i daniami z nutką słodyczy. Sprawdza się także jako samodzielna przekąska i dodatek do musli i jogurtu. Natomiast imbir mielony może być składnikiem wielu dań wytrawnych, wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Co ciekawe, imbir mielony i kandyzowany zdecydowanie dłużej pozostaje świeży. Już mała szczypta lub kilka kostek imbiru potrafi odmienić smak wielu potraw. Z imbirem w kuchni nigdy nie da się nudzić!

Sprawdź imbir kandyzowany i mielony w super cenach online!

Dania z imbirem, czyli co można gotować!

Wprowadzając imbir do stałego jadłospisu, stawiasz przede wszystkim na smak i wyjątkowy aromat! To główne atuty imbiru, które dopełnia szereg jego prozdrowotnych właściwości i zastosowań. Ryba w marynacie ziołowo-imbirowej, sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym, wołowina w kawałkach imbiru — ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Używając imbiru w kuchni przez cały rok, można gotować orientalne potrawy i tworzyć nowe wersje przepisów. Zaskoczy swoich gości i zaserwuj rozgrzewającą herbatę z imbirem, wyraziste ciasto z nutką korzennej przyprawy lub deser z dodatkiem kandyzowanego imbiru. Sukces gwarantowany!

Witryna stworzona na platformie