Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla każdego organizmu. Chłód, mróz, deszcze, wiatry, niewiele słońca, krótkie dni – wszystko to sprawia, że infekcje rozprzestrzeniają się wyjątkowo szybko i łatwo. Dlatego też warto zadbać o funkcjonowanie układu odpornościowego, będącego pierwszą linią obrony przed bakteriami, wirusami i innymi szkodliwymi drobnoustrojami.

Układ odpornościowy człowieka codziennie mierzy się z groźnymi dla zdrowia czynnikami – bakteriami, wirusami, grzybami, pierwotniakami czy toksynami. Próbują one przedostać się do organizmu przez błony śluzowe układu oddechowego, nabłonek jelit czy drobne uszkodzenia skórne. Zadaniem układu odpornościowego – a konkretniej limfocytów T, czyli komórek odpornościowych produkowanych w szpiku kostnym – jest wychwytywanie tych zagrożeń oraz likwidowanie ich. Funkcjonowanie układu odpornościowego zależy od wielu czynników. Niektóre – np. uwarunkowania genetyczne – są od nas zupełnie niezależne. Na inne możemy wpływać.

Dieta na wzmocnienie odporności organizmu

Dobra wiadomość jest taka, że możemy stymulować nasz układ odpornościowy do bardziej efektywnego działania w zupełnie naturalny sposób. Na to, jak pracuje, wpływa bowiem to, co jemy, jaki tryb życia prowadzimy, a nawet ile śpimy.

Za naturalną odporność organizmu w olbrzymim stopniu odpowiada dieta. Istnieją bowiem składniki odżywcze i mineralne, które mają wpływ zarówno na produkcję komórek odpornościowych, jak i ich funkcjonowanie. W codziennym jadłospisie powinny się więc znaleźć m.in. produkty bogate w:

  • witaminę C (kiszonki, papryka, cytrusy, natka pietruszki, dzika róża),
  • witaminę D (produkty mleczne, oleje roślinne, tłuste ryby morskie),/li>
  • witaminę K (brokuły, jarmuż, sałata, szpinak, brukselka).

W okresie jesienno-zimowym warto zażywać witaminę C także w formie suplementu diety. Jest to skuteczne antidotum na przeziębienie oraz grypę.

Niezbędne dla zachowania odporności są także pierwiastki, takie jak cynk, magnez i żelazo. Mnóstwo żelaza znaleźć można w chudym mięsie drobiowym oraz wołowinie. Bogatym źródłem magnezu jest gorzka czekolada oraz kakao. Z kolei cynk zawierają m.in. orzechy oraz pestki dyni i słonecznika.

Super food w codziennym jadłospisie

Aby bez względu na pogodę za oknem cieszyć się doskonałym samopoczuciem, do codziennej diety warto włączyć przynajmniej kilka produktów z tzw. grupy super food, czyli żywności bardzo bogatej w witaminy i składniki odżywcze. Uwaga – nie muszą to być od razu egzotyczne i trudno dostępne nasiona czy orzechy. Przykłady?

  • Olej lniany – wystarczy codziennie dolewać łyżeczkę tego bogatego w kwasy omega-3 oleju do jogurtu albo owsianki.
  • Nasiona lnu – również doskonale wpływają na odporność, wystarczy podprażyć je na patelni i dodać do sałatki.
  • Żurawina suszona – bardzo bogate źródło witaminy C, jest doskonałą przekąską i dodatkiem do sałatek.

Dobrym sposobem na zdrowe rozpoczęcie dnia jest wypicie szklanki wody z sokiem cytryny i łyżeczką miodu albo koktajlu z aceroli. Owoc ten posiada 30 razy więcej witaminy C niż cytrusy!

Żurawinę, ekstrakt z aceroli jak i produkty z lnu znajdziesz w sklepie . Szczególnie zwróć uwagę na olej lniany, który jest tłoczony na zimno i przechowywany tak byś otrzymywał zawsze świeży i terminowy produkt. To cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i świetny naturalny dodatek do diety.

Tryb życia ma znaczenie

Kolejna ważna rzecz to aktywność fizyczna – badania naukowe już dawno dowiodły, że wpływ ruchu na funkcjonowanie układu odpornościowego jest nieoceniony. Naukowcy udowodnili, że regularna aktywność fizyczna pobudza pracę układu immunologicznego oraz przyspiesza produkcję komórek odpornościowych, czyli wcześniej wspomnianych limfocytów T. Oczywiście poziom aktywności musi być dopasowany do wieku, płci i stanu zdrowia. Inne możliwości fizyczne ma senior, inne – ogólnie zdrowy 20-latek. Bez względu jednak na wiek, po prostu się ruszajmy!

Znane są również inne czynniki, które mają wpływ na poziom odporności. Polecane w hartowaniu organizmu są prysznice składające się z naprzemiennych zimnych i ciepłych strumieni wody. Układ odpornościowy stymulują zabiegi krioterapii, czyli poddawanie organizmu krótkotrwałemu (2-3 minuty) działaniu bardzo niskiej temperatury, sięgającej nawet -120°C. Bardzo ważny dla odporności człowieka na infekcje jest także sen – jego niedobór oraz ogólne przemęczenie to jedna z głównych przyczyn obniżania efektywności pracy układu immunologicznego. Dlatego warto zadbać, by spać od 7 do 9 godzin na dobę, w chłodnej i przewietrzonej sypialni.

Jak więc widać, naturalnych sposobów na podkręcenie odporności organizmu jest wiele i wcale nie są one trudne. Zacznijmy je stosować jak najszybciej – tak by cieszyć się zdrowiem i dobrą formą bez względu na porę roku!

 

Witryna stworzona na platformie