Składniki - na formę ok. 24 cm:
- 2,5 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jaglanej
Kaszę podprażyć chwilę na suchej patelni. Następnie zalać mlekiem, dzięki temu jest bardziej kremowa.
Mleko zalać na ok. 3 cm powyżej powierzchni. Dolewać mleka w miarę jak kasza je wchłania, gotować ok. 20 minut.
Następnie ostudzić.
Spód:
- połowa ugotowanej kaszy
- 3 łyżki mąki jaglanej (najlepiej kukurydzianej)
- jajko
- 4 łyżki syropu z ksylitolu
- dwie czubate łyżki kakao
- garść daktyli
Składniki zagnieść wraz z drobno posiekanymi daktylami. Formę do tarty natłuścić masłem kokosowym i wysypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wypełnić/wykleić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut.
Krem budyniowy:
- połowa ugotowanej kaszy
- pół szklanki ksylitolu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
- 200 g orzechów pekan
- dwie łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Do kaszy dodać podgrzane mleko z ksylitolem i zblendować całość na gładki krem. Czekoladę rozpuścić w rondelku (nad parująca wodą). Następnie dodać olej kokosowy, mieszać aż do powstania jednolitej masy, wlać do zmiksowanej kaszy. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i prażyć aż będą mocno gorące. Nie można ich przypalić! Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zawinąć i mocno pocierać, tak aby odeszły skórki. Następnie ponownie wrzucić na patelnię, zalać dwiema łyżeczkami miodu i wymieszać. Mieszać do połączenia miodu z orzechami. Połowę wymieszać orzechów dodać do masy, resztę zostawić do dekoracji wierzchu. Masę przełożyć na upieczony spód i posypać reszta orzechów. Całość wstawić do lodówki by stężała.
Smacznego!